纳雷兰城镇中心 | 普利斯设计集团

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

纳雷兰镇位于澳大利亚经济中心城市悉尼的西南部,距离悉尼中央商务区60公里。2017年,该镇公布了耗资两亿澳元的镇中心扩建计划,旨在打造一个集商业、餐饮、娱乐为一体的多元化城市生活功能空间。

Located in the south-west part of Sydney, the Narellan Town Center is 60 kilometers away from Sydney CBD. Early in 2017, the Town Center unveiled its $200 million-dollar expansion, in order to create a diversified urban living space that combines business, dining and entertainment. 

640.webp.jpg


整个镇中心地块被卡姆登谷路分成两部分,两边各有一个大型零售商场,通过一个大型人行天桥相连。在卡姆登谷路的一侧有一个大型中心广场,是我们这次景观设计的主要场地。 

The whole center was divided into two sections by Camden Valley Road, with a large retail mall on each side connected by a large pedestrian link bridge. There is a large central plaza on the side of Camden Valley Road, which is also the main site of our landscape design.  

640.webp (1).jpg

作为一条繁忙的城市主干道,卡姆登谷路对两边场地的消极影响主要体现在安全性和噪音两方面。设计景观时面临的首要挑战是如何保障两边场地上行人的安全以及如何掩盖来往车辆带来的噪音。

As a busy main road, Camden Valley Road has a negative impact on both sides of the site in terms of safety and noise. The primary challenge designers faced was how to ensure the safety of pedestrians on both sides, as well as how to cover up the noise caused by traffic. 

 

首先,设计师对中心广场做了下沉处理,让其看上去仿佛一个小型的罗马圆形剧场。当司机驶入项目区域,下沉的地形给他们带来慢行的心理暗示,保障了过往行人的安全。

The central plaza was lowered by the designers to provide an amphitheater effect and a strong sense of protection from the road. When a driver enters the project area, the sunken terrain prompts them to slow down and thus increases the safety of passing pedestrians. 

640.webp (2).jpg


除此之外,干道旁缩进的广场区域和植被缓冲带取代了传统意义上的围栏,设置了有效的安全距离,同时让两边的场地免于因生硬的围栏而变得“四分五裂”。

In addition, adequate setbacks and vegetation buffers eliminate the need for fencing to set a safety distance, and at the same time free the two sides from being “divided” from potentially obtrusive fencing.  

640.webp (3).jpg


关键节点上的动态水景吸引着游客驻足停留,堪称一道绝佳的风景线。水瀑布直泄池中,溅起的水花仿佛一颗颗晶莹的宝石,发出哗啦哗啦的声响,大大减弱了主干道的杂音。 

The dynamic water movement at key points around the site create a vibrant atmosphere, drawing visitors to stay and enjoy. The water falls straight into the pool with crystal jewel-like spray, leading to a loud clatter and sound attenuation. 

640.webp (4).jpg


值得一提的是,该项目是澳大利亚首个将程控灯光、音乐及水射流结合起来的世界级的中央水景。水景由WIFI直接控制,中心管理处直接管理,传感器阵列则根据风速和风向自动调节碰嘴的流量和高度。 

The project incorporated a significant, world class central water feature, the first of its kind in Australia to combine programmed light, music and water jets. The water feature is entirely WIFI controlled directly from the center management office while a sensor array measures wind and automatically adjusts the traffic and height of jets. 

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg


澳洲的景观设计强调地域文化的认同感和归属感,使设计出来的景观具有明确的文化意义和文化属性,该项目也不例外。

The landscape design industry in Australia always values the sense of identity in the local areas, so that designed landscape is endowed with clear cultural meanings and cultural attributes. This project is no exception. 


公共区域的景观以抽象的形式向来往的行人娓娓道来着纳雷兰的过去、现在、未来。无论是花园床(纳雷兰代表性的农业遗产)还是藤架结构(和当地葡萄园历史息息相关),都起着唤醒当地文化记忆,创立社区文化认同的作用。

The public domain landscape design of Narellan Town Centre tells the story of how the area has grown over time. From the sequence of garden beds in lines representative of the farming heritage of Narellan, to the pergola structure that ties back to the vineyard heritage of the area, the design incorporates the elements that not only reference local cultural history but also create a sense of community identity. 

640.webp (8).jpg

为了打造出一个“有血有肉”的空间,景观设计与周围环境紧密相连,并融入了公共艺术装置对中心广场进行装饰,营造区别于周围其他城镇中心的个性化空间。 

The landscape design ties back to the surrounding environment and through incorporation of a public art strategy, the Town Center has been embellished to create a sense of individuality and point of difference from other emerging centers around it. 

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg


当你步入其中,广场中央标志性的旋转雕塑极具视觉冲击力,增加了故事情节和感官体验,激活了整个商业空间。

The impressive iconic rotary sculpture in the center of plaza enriches sensory experience and activates the entire commercial space. 

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg


广场一旁的艺术装置参考了濒临灭绝的物种班克木的形状,希望引起大众对这个极具澳大利亚特色的物种的关注,用艺术的方式强调生态保护的重要性。       

The design of the public art installation references the endangered banksia species drawing public attention to this iconic Australian species in an artistic way. 

640.webp (13).jpg

我们理想的空间不是一个匆匆而过的地点,而是能让人不禁停下脚步互动、停留的场所。公共座椅是休憩场所的“主要家具”,它的设计和布置自然是决定行人停留与否的关键。该项目中心广场以没有靠背的座椅为主,行人可随意变动坐的方向,主要是为了方便家长监督正在玩耍中的孩童,创造一个儿童友好型的多功能空间。   

The ideal space is not a place in a hurry, but a place where people could stop and socialize. Public seating is the ‘main furniture’ of the resting place, and the design and arrangement of it naturally determine how long people will stay in a space. The central plaza is mainly seating on all sides,  enabling parents to supervise children playing, creating a child-friendly multifunctional space. 

640.webp (14).jpg


在植物配置上,设计师选择了低需水量的本地植物,以尽可能地减少灌溉的需求,降低后期的维护成本。

When it comes to plant configuration, low water demand native plants were predominantly utilized in the design to minimize ongoing irrigation requirements. 

640.webp (15).jpg


空间是为使用者而设计的,重建后的纳雷兰镇中心焕发着生机与活力,承载着周边居民生活行为的方方面面,成为区域的地标和象征。新南威尔士州州长Gladys Berejiklian更是称赞其为“世界级的项目”、“世界级的购物中心”。   

Ultimately, spaces are designed for the people who use them. The revitalized Narellan Town Center has become a regional landmark and meaningful space for the community-‘A World Class Development’ and ‘A World Class Shopping Center’, as praised by the New South Wales Premier Gladys Berejiklian. 


项目:纳雷兰城镇中心

Project: Narellan Town Center 

客户:Vaste Developments Pty Ltd | Vitocco Constructions Pty Ltd | Mainbrace Constructions

Client: Vaste Developments Pty Ltd | Vitocco Constructions Pty Ltd | Mainbrace Constructions

地点:澳大利亚 新南威尔士 纳雷兰

Location: Sydney, NSW, Australia


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照

八达国际